2014 yılından bu yana her yıl gerçekleştirilen, 100’den fazla ülkeden, devlet ve hükümet başkanları ile bakanların katıldığı, 9. Okyanusumuz Konferansı, Yunanistan’ın ev sahipliğinde Atina’da düzenlendi.
Konferansta dört ana başlıkta; kıyı alanları ve adalarda sürdürülebilir turizm, mikroplastik kirliliği ve deniz plastiğinin azaltılması, yeşil gemicilik ile Akdeniz’de yeşil dönüşüm konularına odaklanıldı. Ayrıca, deniz koruma alanları, sürdürülebilir mavi ekonomi, iklim değişikliği, denizcilik güvenliği, sürdürülebilir balıkçılık ve deniz kirliliği olmak üzere altı başlık altında ülkeler tarafından eylem ve taahhütlerin belirlenmesi hedeflendi.
Okyanus sağlığını ve güvenliğini korumaya yönelik somut taahhütlerde bulunmak üzere hükümetleri ve devlet dışı aktörleri bir araya getiren konferansta yukarıda sayılan altı eylem başlığı altında 11,35 milyar ABD doları değerinde 460'tan fazla taahhüt alındığı kaydedildi.
Konferansa, Bakanlığımızı temsilen Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz başkanlığında oluşan ve Genel Müdürlüğümüzden Çevre ve Şehircilik Uzmanı Yakup Ayan’ın yer aldığı bir heyet ile katılım sağlandı.
Konferansın “Plastik Kirliliğiyle Yüzleşmek” başlıklı genel oturumunda, ülkemiz adına yapılan konuşmada; 2025 yılı sonuna kadar kara kökenli kirleticilere karşı kıyı alanlarının korunmasına yönelik ulusal eylem planlarının vakitlice tamamlanması ve sağlam bir şekilde uygulanması taahhüt edildi.