Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Uluslararası Fransa - Türkiye İş Konseyi Heyeti ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığında bir araya geldi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Uluslararası Fransa - Türkiye İş Konseyi Heyeti ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığında bir toplantı gerçekleştirdi. Fransa Büyükelçisi Charles Fries, MEDEF Uluslararası Fransa-Türkiye İş Konseyi Başkanı Jean Lemierre ve konsey üyeleri ile bir araya gelen Bakan Kurum, çoğunluğu Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız şirketlerinin temsilcileri ile Bakanlığının gündemindeki konuları değerlendirdi. Türkiye ile Fransa’nın yaklaşık 14.7 milyar dolar tutarında bir ticaret hacminin olduğunu belirten Bakan Kurum, bu tutarda ithalat ve ihracatın yarı yarıya olduğunu söyledi. İki ülkenin toplam ticaret hacminin 20 milyar dolar seviyesine çıkarılması için çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Kurum, “Ülkemizde faaliyet gösteren yaklaşık bin 500 Fransız firması var. Bu sayının da ticaret hacmimizin artmasıyla, daha üst seviyeye geleceğini düşünüyoruz. Tüm bu Fransız şirketlerin ticaret odası, sanayi odası, MEDEF grubu, dernekler, bankacılık, mühendislik, lojistik, akaryakıt, karayolları alt yapıları, uydu operatörü gibi sektörlerde faaliyet gösterdiklerini görüyoruz. Şehirlerin alt yapısı, üst yapısı, yerel yönetimlerle olan ilişkilerin koordinasyonu, şehircilik ve çevre adına ülkemizde atılması gereken tüm adımlar Bakanlığımız tarafından atılıyor. Bunun dışında hazine topraklarımızın yönetimi de Milli Emlak Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Bakanlığımız tarafından yapılıyor. Bize bağlı kuruluşlarımız arasında yer alan TOKİ ile 2003 yılından bugüne kadar 840 bin bağımsız bölüm ürettik ve bu bağımsız bölümleri donatılarıyla da beslemeye, ihtiyaçlarını gidermeye devam ediyoruz. İller Bankası ile belediyelerin bütçeden aldığı payların yönetimini sağlıyoruz.” açıklamalarını yaptı.
“FRANSIZ FİRMALARININ SORUNLARINA DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sürdürdüğü faaliyetlere ilişkin Fransız heyete bilgi veren Bakan Kurum, kuruluş aşamasında olan Emlak Bankasının ithal edilen ürünlerin Türkiye’de üretimine başlamasının önünü açacağını, girişimcilere ihtiyaç duyduğu krediyi vermek için çalışmalarını sürdüreceğini vurguladı. Açıklamalarında Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmalarına da yer veren Kurum, “Şuan şehirlerimizin yaklaşık nüfusunun yüzde 75’ine düzenli depolama hizmeti veriyoruz yüzde 85’ine de atık su arıtma hizmeti veriyoruz. Ülkemiz deprem bölgesinde yer alıyor. Hem depremden kaynaklı hem de çarpık kentleşmenin giderilmesinden kaynaklı tüm Türkiye’de dönüşmesi gereken yaklaşık 5 milyon konut var. 2012’de çıkardığımız yasa ile sadece Bakanlık olarak 580 bin konutun dönüşümünü gerçekleştirdik. Aynı dönemde kentsel dönüşüm özel sektör eliyle de sürdürüldü. Büyük çevre yatırımları yapıyoruz. 2023 yılına kadar atık su ve düzenli depolama hizmetlerini tüm nüfusumuza ulaştıracağız. AB uyum yasaları çerçevesinde çevreye olan etkileri düşünerek Paris Anlaşmasını imzaladık ancak taraf olmadık. Buna rağmen emisyonu azaltma taahhüdümüzü yerine getireceğiz. Tüm şehirlerimize büyük bölge parkları inşa etme projelerimiz var. Ülkemizde çok sık olmayan bu projeleri tüm Türkiye’de yaygınlaştırıyoruz. Tüm ülkemizi kapsayan mekânsal stratejik plan hazırlıyoruz. Daha önce yaşadığımız çarpık kentleşme ve sanayileşmeden kaynaklı sorunları gidermek için bu planı hayata geçiriyoruz. Hem müteahhitlik hem de inşaat malzemeleri anlamında dünyada önemli bir konuma sahibiz. İnşaat malzemeleri noktasında dünyayla yarışabilen firmalarımız var. Bakanlık olarak Fransız firmalarımızın problem ve sorunlarına destek vermeye hazırız.” diye konuştu.