Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ABD’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Enerji ve İklim” konulu Büyük Ekonomiler Forumu (MEF) video konferansına katıldı. Bakan Murat Kurum, mevkidaşlarına hitaben gerçekleştirdiği konuşmasında Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesini anlattı ve küresel iş birliğinin önemini dikkati çekti.
ABD'nin ev sahipliğinde çevrim içi düzenlenen "Enerji ve İklim" konulu Büyük Ekonomiler Forumu (MEF) Bakanlar Toplantısı, iki ana oturumda gerçekleştirildi. Toplantının ilk oturumda Glasgow'da düzenlenen Birleşmiş Milletler 26. İklim Değişikliği Konferansında (COP26) alınan kararlar, küresel sıcaklık artışında 1,5 derecelik sınırın korunması için alınması gereken tedbirler, iklim değişikliğiyle mücadelede finansal çözümler ve ilerleyen süreçte acil ele alınması gereken konuların neler olduğu görüşüldü. İkinci oturumda ise bakanlar "ulusal metan eylem planları, ormansızlaştırmayan tarımsal tedarik zincirleri, sıfır karbon gücü ve sıfır emisyonlu araç" hedefleri doğrultusunda fikirlerini sundu.
“Süreci Yeşil Kalkınma Hamlemiz İçin Bir Fırsat Olarak Görüyoruz”
ABD Özel İklim Elçisi John Kerry'nin oturum başkanlığını yaptığı toplantının ilk oturumunda katılımcı ülkelerin çevre bakanlarına hitap eden Bakan Kurum, dünyanın dört bir yanında iklim değişikliği nedeniyle büyük krizler yaşandığını ve hayatlarımızı derinden etkileyen bu krizlerle mücadelede iş birliği önemini vurgulayarak “Glasgow 26. Taraflar Konferansı’ndan, dünyamız için önemli kazanımlarla ayrıldık. Küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırmak için ihtiyaç duyulan kararlılığı hep birlikte gösterdik. Artık bundan sonra; Kural Kitabı ve Taraflar Konferansı kararlarıyla birlikte, Paris İklim Anlaşması’nın uzun dönem hedefini hep birlikte yerine getirmemiz gerekiyor. Biz bu süreci ülke olarak; hızlanacak olan sosyal, ekonomik ve çevresel dönüşümü, ülkemizin yeşil kalkınma hamlesinin gerçekleştirilmesi için bir fırsat olarak görmekteyiz.” diye konuştu. Türkiye olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda Ulusal Katkı Beyanını 2022 yılının sonuna kadar güncelleyeceklerini belirten Bakan Kurum, bu doğrultuda tüm taraflarla müzakere süreçlerinin devam ettiğini belirtti.
Bakan Murat Kurum sözlerine şöyle devam etti: “Sanayi devriminin üzerinden geçen 3 asrın ardından, şimdi yeniden büyük bir değişimin, dönüşümün hatta devrimin eşiğindeyiz. Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadele noktasında, acilen yapılması gereken ne varsa, bunun yolunun uluslararası dayanışmadan ve iklim finansmanından geçtiğine inanmaktadır. Bugün küresel sermayeye sahip özel sektörün ve iş dünyasının rolünün çok önemli olduğunu, çok daha büyük sorumluluklar almaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu uluslararası şirketlerin, dünyaya pek çok devletten daha fazla destek olmaları, insanlığın selameti için daha çok çaba göstermeleri gerekmektedir. Bu anlamda, Türkiye olarak; iklim değişikliğiyle mücadelede teknolojiden, akıllı uygulama ve girişimlerden, yenilenebilir enerjiden tam faydalanmak için özel sektörümüzle çok sıkı çalışıyoruz.
Konya’da Gerçekleşecek İklim Şurası İçin Çalışmalar Başladı
26. Taraflar Konferansında, çelik üretimi, sıfır emisyonlu araçlar, karayolu ulaşımı, orman kaybını ve arazi bozulmasını tersine çevirmeye yönelik verilen tüm taahhütlerin arkasında olduklarını vurgulayan Murat Kurum, 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda strateji ve eylem planlarını güncellemek adına Şubat ayında Konya’da İklim Şûrası’ gerçekleştirecekleri bilgisini paylaştı. Şura için bilim insanları, STK’lar, yerel yönetimler, özel sektör, kamu kurumları ve uluslararası kuruluşlardan 600’den fazla katılımcıyla çalışmalarını başlattıklarını belirten Bakan Kurum; şura kapsamında, yenilenebilir enerjiden tarıma, sanayi ve ticaretten inovasyon ve AR-GE yatırımlarına kadar geniş bir alanda kararlar alınacağını belirtti ve sonuçları yayınlayarak başka ülkelerin istifadesine sunacaklarını açıkladı.
“Daha Adil Bir Dünya Mümkün”
Türkiye olarak, her zaman, “daha adil bir dünya mümkündür” inancıyla hareket ettiklerini belirten Bakan Murat Kurum, “Dünyadan da beklentimiz; dezavantajlı, iklim değişikliğinden en çok etkilenen ve gelişmekte olan ülkelerin; iklim değişikliğiyle mücadele ederken daha kırılgan hale gelmemesidir; bu ülkelere gerekli desteklerin eksiksiz verilmesidir.” diye konuştu.
Toplantıya Almanya, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Avustralya, Bangladeş, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Fransa, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Marshall Adaları Cumhuriyeti, Meksika, Mısır, Rusya Federasyonu, Senegal Cumhuriyeti, Suudi Arabistan Krallığı ve Türkiye katıldı.