Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

Bakan Yardımcımız Sayın Fatma Varank'tan UNECE'de İklim Çağrısı

09 Nisan 2025
Bakan Yardımcımız Sayın Fatma Varank'tan UNECE'de İklim Çağrısı
Bakan Yardımcımız Sayın Fatma Varank'tan UNECE'de İklim Çağrısı
Bakan Yardımcımız Sayın Fatma Varank'tan UNECE'de İklim Çağrısı
Bakan Yardımcımız Sayın Fatma Varank'tan UNECE'de İklim Çağrısı
Bakan Yardımcımız Sayın Fatma Varank'tan UNECE'de İklim Çağrısı
Bakan Yardımcımız Sayın Fatma Varank'tan UNECE'de İklim Çağrısı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcımız ve İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi Sayın Fatma Varank, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Üye Devletleri 71. Oturumu'nda yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin çağımızın en büyük küresel sorunlarından biri olduğunu vurguladı.

UNECE'nin sürdürülebilir bir gelecek için iklim eylemi ve dayanıklı altyapı temasını ele alan oturumuna ev sahipliği yapmasından dolayı teşekkürlerini sunan Sayın Varank, “İklim değişikliği, çağımızın en büyük küresel sorunlarından biri. Paris Anlaşması ile belirlenen 1,5 santigrat derece hedefi artık geride kalmak üzere. Bugün ulaşılan 1,6 santigrat derece seviyesi, bizlere zamanın ne kadar kritik olduğunu gösteriyor.” dedi.

"Türkiye, Hem Deprem Hem İklim Kriziyle Mücadele Ediyor"

Bakan Yardımcımız Sayın Varank, ülkelerin iklime dirençli altyapılar inşa etmesi ve uyum çalışmalarını hızlandırmasının büyük önem taşıdığını belirterek, Türkiye'nin aynı zamanda deprem afetiyle de mücadele ettiğini söyledi. “2023 yılında yaşadığımız büyük depremlerin ardından, 11 ilimizi deprem ve iklim dirençli olarak inşa ediyoruz. 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimiz doğrultusunda, enerji verimli binalar, yeşil altyapı yatırımları ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejimizin en önemli bileşenleridir.” dedi.

Enerji ve Ulaşımda Karbonsuz Hedefler

2053’te yenilenebilir enerjinin birincil enerjideki payını yüzde 50’ye, nükleer enerjinin payını ise yüzde 29,3’e çıkarmayı planladıklarını belirten Sayın Varank, böylece Türkiye'nin enerji arzının neredeyse yüzde 80’ini karbonsuzlaştıracağını ifade etti.

Bina sektöründeki emisyonların sıfıra yaklaştırılması ile 2 milyar ton karbondioksit eşdeğeri emisyondan kaçınılmasının hedeflendiğini aktaran Sayın Varank, ulaştırma sektörünün de bu süreçte kilit rol oynayacağını söyledi. Demiryollarının elektrifikasyonu, 7 bin kilometre yüksek hızlı tren ve hızlı tren hattı inşası ile demiryollarının lojistikteki payının yüzde 5’ten yüzde 22’ye çıkarılmasının planlandığını dile getirdi.

Türkiye, Orta Koridor Girişimini Destekliyor

Türkiye'nin, Azerbaycan tarafından sunulan ve demiryolu yatırımlarında iklim elverişli altyapıya katkı veren Orta Koridor konulu ortak açıklamayı desteklediğini belirten Sayın Varank, geçmişteki eşgüdüm çalışmalarının da sekretarya ile paylaşıldığını kaydetti.

"Akdeniz’in Dirençli Hale Gelmesi Önceliğimiz"

Sayın Fatma Varank, “Akdeniz’in dirençli hale gelmesi de ülkemizin öncelikli konularından biridir.” diyerek, Barselona Sözleşmesi kapsamında kurulacak İklim Değişikliği Bölgesel Aktivite Merkezi'nin 2026 yılında faaliyete geçeceğini ve bu merkezin bölgede iklim değişikliğiyle ilgili ilk merkez olacağını duyurdu.

Sıfır Atık ve yasal altyapı

Sıfır Atık prensibi doğrultusunda atıkların düzenli depolama sahalarına gönderilmesine son verilmesini ve 2026’da başlayacak içecek ambalajlarında depozito uygulaması ile geri kazanım oranının yüzde 70’e çıkarılmasını hedeflediklerini belirten Sayın Varank, bunun metan emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Ayrıca, erken uyarı sistemleri ve afet riskini azaltmaya yönelik yatırımların uluslararası standartlara uygun şekilde geliştirildiğini belirtti. “Hedeflerimizi ilgili kurum ve kurumlarımızla birlikte iklim portalı adı verdiğimiz bir sistemle, göstergeler bazında izleyeceğiz.” dedi.

İklim Kanunu ve Ulusal Sorumluluklar

TBMM Genel Kurul gündeminde yer alan İklim Kanunu’nun, tüm bu çalışmaların hukuki temelini oluşturacağını vurgulayan Sayın Fatma Varank, bu kanunun kurumlara ve yerel yönetimlere sorumluluklar yükleyeceğini, karbon emisyonlarının ise hem ülke hem de il bazında takip edileceğini belirtti.

Türkiye’nin BM İklim Zirvesi Ev Sahipliği Adaylığı Sürüyor

Türkiye'nin, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 31. Taraflar Konferansı'na ev sahipliği yapma adaylığının sürdüğünü hatırlatan Sayın Varank, bu konuda UNECE üyelerinden destek çağrısında bulundu.Toplantıya, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Burak Akçapar da katıldı.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır