Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcımız Sayın Fatma Varank, Dubai’de düzenlenen Dünya Hükümet Zirvesi kapsamında COP Başkanlıkları Troykası tarafından gerçekleştirilen “İklim Azminin ve Uygulamasının Dönüşümü” panelinde konuştu.
Sayın Varank, panelde yaptığı konuşmada Bakü’de alınan finans kararının kritik bir adım olduğunu belirterek, iklim finansmanı olmadan özellikle gelişmekte olan ülkeler için iklim eyleminin mümkün olamayacağını vurguladı. COP30’un başarısı için “Bakü’den Belem’e 1.3 trilyon yol haritası”nın, yeni Ulusal Katkı Beyanlarının uygulanmasını destekleyecek şekilde belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Sayın Varank, ülkelerin daha azimli ve uygulanabilir katkı beyanları sunmaları gerektiğini ifade etti.
Yeşil Dönüşüm Zorunlu Bir Yol
Yeşil dönüşümün ülkeler için zorunlu bir yol olduğunu belirten Sayın Varank, enerji ve imalat sektörleri başta olmak üzere tüm sektörlerde düşük karbonlu yol haritalarının oluşturulmasının ve yenilenebilir enerji uygulamalarının çeşitlendirilerek hayata geçirilmesinin önemine değindi. Döngüsel ekonomi ve sıfır atık yaklaşımının bu dönüşümde göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Sayın Varank, iklim krizinin etkilerinin giderek arttığını ve bu nedenle uyum politikaları ile iklim risklerini azaltmaya yönelik önlemlerin artık bir seçenek olmaktan çıktığını söyledi.
Türkiye İklim Eylemindeki Kararlılığını Sürdürüyor
Türkiye’nin iklim eylemine liderlik eden ülkeler arasında yer alma hedefini sürdürdüğünü belirten Sayın Varank, COP29’da sunulan Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi ile 2053 net sıfır yol haritasının somutlaştırıldığını ve stratejilerin adım adım hayata geçirildiğini ifade etti. Yeni Ulusal Katkı Beyanı için çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü kaydeden Sayın Varank, Türkiye’nin 2026 yılında gerçekleştirilecek COP31’e ev sahipliği yapma adaylığının devam ettiğini hatırlatarak sözlerini tamamladı.