Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

BM Çevre Asamblesi’nin 5'incisi Kenya’nın Başkenti Nairobi'de Düzenlendi

03 Mart 2022
BM Çevre Asamblesi’nden Tarihi Karar
BM Çevre Asamblesi’nden Tarihi Karar
BM Çevre Asamblesi’nden Tarihi Karar
BM Çevre Asamblesi’nden Tarihi Karar
BM Çevre Asamblesi’nden Tarihi Karar
BM Çevre Asamblesi’nden Tarihi Karar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Kenya -Nairobi'de gerçekleşen BM Çevre Asamblesi’nde Türkiye’yi temsil etti.

Birpınar, toplantıda tarihi bir karara imza atıldığını belirterek, artan plastik kirliliğiyle etkin mücadele için yasal bağlayıcılığı olan uluslararası bir anlaşmanın oluşturulması için uzlaşmaya varıldığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı bünyesinde küresel çevre sorunlarına ilişkin bir karar alma organı olan BM Çevre Asamblesi’nin (UNEA) 5’incisi Kenya’nın Başkenti Nairobi'de toplandı. Programa Türkiye’yi temsilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar katıldı.

175 ülkenin temsil edildiği toplantıda tarihi bir kara imza atıldı. Asamblede, artan plastik kirliliğiyle etkin mücadele için yasal bağlayıcılığı olan bir uluslararası anlaşmanın geliştirilmesi noktasında uzlaşmaya varıldı. Alınan karar delegeler tarafından ayakta alkışlandı.

Bu doğrultuda hükümetler arası bir müzakere kurulunun oluşturulacağını ifade eden Prof. Dr. Birpınar, çalışmaların 2024’te tamamlanacağını açıkladı.

 

Türkiye’nin Geri Kazanım Oranı 3 Yılda 9 Puan Arttı

Toplantıda gerçekleştirdiği konuşmada Türkiye’nin çevre sorunlarına ilişkin beyanını asambleye ileten Birpınar, Sıfır Atık Mavi Projesi’nin tüm dünyada yaygınlaştırılması, plastik poşetlerin ücretlendirilmesi ve tek kullanımlık plastiklerin kısıtlanması yönünde bildirimde bulunduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde yürütülen Sıfır Atık projesi ile Türkiye’nin geri kazanım oranını 3 yılda 9 puan arttırdığını ifade eden Birpınar, Bakanlık olarak kapsamlı bir döngüsel ekonomi eylem planı hazırlayacaklarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği Net 0 Emisyon hedefine kararlılıkla ulaşacaklarını belirti.

 “Net Sıfır Emisyon Hedefine Kararlılıkla Ulaşacağız”

Konuşmasında, Türkiye’de çevre alanında gerçekleştirilen çalışmalara değinen Birpınar, Sıfır Atık Projesi ile geri kazanım oranını 3 yılda %13'ten %22'ye yükseltildiğini, 2023 yılında da %35'ye ulaşılacağını, deniz kirliliğine yönelik sıfır atık mavi projesinin uygulandığını ve kapsamlı bir döngüsel ekonomi eylem planı hazırlığının sürdürüldüğünü ifade etti. Paris Anlaşmasının onaylanmasının ardından Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede üzerine düşeni yapmakta daha da istekli olduğunu kaydeden Birpınar, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen 2053 net sıfır emisyon hedefine kararlılıkla ulaşılacağız.”  ifadelerini kullandı. 

Birpınar, şöyle konuştu:  “2019 yılında başlattığımız plastik poşetlere ücret uygulaması sonrasında plastik poşet kullanımını %65 oranında azalttık. Ulusal döngüsel ekonomi eylem planının hazırlanması için çalışmalarımızı başlattık ve tek kullanımlık plastiklerin kısıtlanması konusuna odaklandık. Tüm kıyı illeri için il deniz çöpleri eylem planlarını yürürlüğe koyduk. Bu kapsamda 2019 yılından bu yana kıyıdan ve denizden toplam 130 bin ton deniz çöpü topladık.  UNEA5.2'de plastik kirliliği ile ilgili karar taslağını kabul etmekten de çok mutluyuz.”

 

Birpınar, HABITAT Başkanı Sharif ile Görüştü

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Kenya programı çerçevesinde Birleşmiş Milletler HABITAT Başkanı Maimunah Mohd Sharif ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye ve HABITAT arasındaki şehircilik, atık yönetimi konuları ve Dünya Şehircilik Forumu’nun hazırlıkları ele alındı. Polonya’nın Katoviçe kentinde düzenlenecek Dünya Şehircilik Forumu 11. Oturumu ve HABITAT Sekretaryası tarafından yürütülen Waste Wise Cities girişimine ilişkin istişarelerde bulunuldu.

Türkiye’nin biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için her zaman öne çıkan bir ülke olduğunu belirten Birpınar, Post2020 için Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi üzerinde devam eden çalışmaları desteklediklerini ve BM BÇS 16. Tarafları Konferansı'nın ev sahibi ülkesi olarak çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

BM Çevre Asamblesi’nde ayrıca ulusal ve uluslararası çevre politikalarının belirlenmesi ve geliştirilmesini amaçlayan BM Çevre Programının 50. Yılı kutlandı.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır