Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcımız Sayın Ömer Bulut, Bakü COP29’da ülkemizi temsilen İklim ve Şehircilik Bakanları Toplantısına katıldı. Kentleşme ve iklim değişikliği arasındaki bağlantının ele alındığı toplantılarda, yerel ve ulusal iş birliğinin güçlendirilmesi hedeflendi.
Bakan Yardımcımız Sayın Ömer Bulut, şehirlerin iklim değişikliği ile mücadeledeki hayati rolüne dikkat çekerek, “Şehirler, iklim değişikliğinin etkilerine karşı en savunmasız alanlar olmanın yanı sıra, aynı zamanda çözümün de önemli bir parçasıdır. Yenilikçi yaklaşımlar, teknolojik gelişmeler ve yerel yönetimlerin aktif katılımı ile şehirler, düşük karbonlu ve dirençli bir geleceğe geçişte öncü rol oynayabilir.” dedi.
Türkiye’nin İklim Değişikliği ile Mücadele Politikaları Anlatıldı
Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede izlediği politikaları aktaran Sayın Bulut, “Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadele politikalarını Ulusal İklim Değişikliği Eylem Planı ve Ulusal Katkı Beyanı ile belirlemiştir. Bu politikalar, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, sürdürülebilir ulaşım ve atık yönetimi gibi alanlarda önemli hedefler içerir.” ifadelerini kullandı. Kentleşme politikalarının kapsamını vurgulayan Sayın Bulut, “Ülkemizin kentleşme politikaları; herkes için erişilebilir ve yeterli konut ve dirençli şehirleri içermektedir. Bu maksatla, ülkemizde kamu idaresi eliyle, 1 milyon 500 bin konut ve neredeyse bütün şehirlerimizde kentsel dönüşüm amaçlı konut üretmiştir.” dedi.
“Deprem Bölgesindeki 500 Bin Konutluk İnşa Faaliyetimizi Hızla Yürütüyoruz”
Bakan Yardımcımız Sayın Bulut, Türkiye’nin yalnızca iklim değişikliği kaynaklı sel ve yangınlarla değil, deprem gibi doğal afetlerle de mücadele ettiğini belirterek, “Bilindiği üzere, 6 Şubat 2023’de meydana gelen depremde 11 ilde 800 bine yakın konut zarar görmüştür. Depremden etkilenen yerlerde 500 bin konut inşa faaliyetlerini hızlı bir şekilde yürütüyoruz.” şeklinde konuştu. Bu süreçte uluslararası dayanışmanın önemine değinen Sayın Bulut, “Depremin meydana gelmesi akabinde yanımızda olan ülkelere bir kez daha burada teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Akıllı Şehirler ve Millet Bahçeleri ile Karbon Emisyonlarına Çözüm
Ayrıca, akıllı şehir uygulamaları ve millet bahçesi projelerine dikkat çeken Sayın Bulut, “Akıllı şehirler uygulamaları ile insanların yaşamını kolaylaştırıyor ve enerji verimliliğini artırıyoruz. Bununla birlikte, karbon emisyonlarımızı azaltmak için tüm şehirlerimizde 81 milyon metrekarelik alanda millet bahçelerini inşa ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Azerbaycan’a Teşekkür ve Uluslararası İş Birliği Vurgusu
Konuşmasının sonunda dost ve kardeş ülke Azerbaycan’a teşekkürlerini ileten Sayın Bulut, “Bu vesile ile depremin meydana gelmesi akabinde yanımızda olan ülkelere bir kez daha burada teşekkürlerimi sunuyorum. Dost ve kardeş ülkemiz Can Azerbaycan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen bu etkinliğin, iklim değişikliği ile mücadelede şehirlerin gücünü ortaya koymasını ve tüm dünyaya ilham vermesi diliyorum.” dedi.