Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Ürdün Ölüdeniz'de iki yılda yapılan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Orta Doğu-Kuzey Afrika bölgesel toplantısına katıldı. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da eşlik etti.
Kral Hüseyin Bin Talal Kongre Merkezi'nde düzenlenen kongrede, çevre ve gençlik konularının da ele alındığı "Ortadoğu'yu sarsmak" konu başlıklı oturumda özel konuşmacı olarak söz alan Emine Erdoğan, katılımcılara Sıfır Atık Projesi’ni anlattı.
Çevreci bir ekonomi var etmenin temelinde, davranış biçimlerinin yattığına dikkati çeken Erdoğan, büyük dönüşümlerin, bireysel davranış değişiklikleri ile başladığına olan inancını dile getirdi.
Yaklaşık 15 aydır uygulanan proje kapsamında 15 bine yakın kamu kuruluşunda sıfır atık uygulamasına geçildiğini, okullar ve askeri tesislerin bu kültürün alt yapısını kurduklarını belirten Emine Erdoğan, "Yerel yönetimlerimiz geri dönüşüm sistemlerini revize ederek büyük çevresel ve ekonomik kazanımlar elde ediyorlar. Plastik kullanımını azaltmak üzere tüm marketlerde plastik poşetleri ücretli hale getirdik. İlk bir aylık uygulama sonunda, ülkemizde naylon poşet kullanımı yüzde 70 oranında azaldı. Organik atıkları, kompost gübreye dönüştürülerek peyzaj alanlarımızda kullanıyoruz. Böylece topraklarımız kimyasal gübreden temizleniyor. Aynı zamanda geri dönüşüm sağlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Bu çabalarının geçtiğimiz aylarda OECD çevresel değerlendirme raporunda takdirle karşılandığını ve Türkiye'nin çevre performansının dünyaya örnek gösterildiğini anlatan Emine Erdoğan, şunları söyledi:
"Proje kapsamında geri kazanım oranımızı, 2030'da yüzde 60'a çıkarmayı hedefliyoruz. İstanbul gibi dev bir metropolün bir yıllık su ve elektrik ihtiyacına denk tasarruf elde etmeyi öngörüyoruz. Bilinçlendirme kampanyalarımızda, en önemli hedef kitlemiz çocuklar ve gençler. Çünkü bizim için sürdürülebilirlik, doğru bilincin yeni nesillere aşılanmasıdır. Bu çerçevede, pilot projelerle, ilkokullarda sıfır atık saatleri düzenliyor, öğrencilere sıfır atık yaşam kültürünü aşılıyoruz."
Bakan Kurum ise Ürdün Dünya Ekonomik Forumu kapsamında Azerbaycan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Mukhtar Babayev ile çevre yatırımları alanında ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin artması yönünde toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıda konuşan Bakan Kurum Türkiye ve Azerbaycan, gücünü ortak bir tarih ve kültür birliğinden alan, geçmişte olduğu gibi bugün de kader birliği içindeki iki ülke olduğunu belirtti.
Azerbaycan ve Türkiye her alanda birbirlerinin yanında ve izledikleri politikalarla ülkelerinin ötesinde, bölgenin refah, huzur ve istikrarına önemli katkı sağladıklarını ifade eden Kurum, Ortak bölgesel projelerimizden olan Bakü Tiflis Kars demiryolunun hizmete girmesiyle birlikte, Pekin’den Londra’ya kesintisiz ulaşımın mümkün hale geldiğini ifade etti.
Türk müteahhitlerince Azerbaycan’da bugüne kadar 12 milyar dolar tutarında 384 proje gerçekleştirildiğinin altını çizen Bakan Kurum şunları söyledi;
“Merkez Bankası verilerine göre Azerbaycan’daki Türk yatırımları 6,5 milyar dolar, Türkiye’deki Azerbaycan yatırımları ise 5,9 milyar dolardır”
Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkiler; siyasi, ekonomik ve sosyal alanda olduğu gibi, çevre ve şehircilik alanlarında da dayanışma örneği göstermelidir diyen Kurum, kurumlarımız arasında, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Çevre Alanında İşbirliği Anlaşması” imzalandığını anımsattı.
Bakan Kurum 30 Haziran – 10 Temmuz 2019 tarihleri arasında Azerbaycan’da düzenlenecek olan “43. Dünya Miras Komite Toplantısı”nda Karadeniz bölgesinde yer alan “Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti’nin (KDSAKC)” Dünya Miras Alanı olarak belirlenmesi konusunda Azerbaycan’dan destek istedi.