Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

İklim Eylemlerinin Uygulanması Kopenhag’da Görüşüldü

13 Mayıs 2022
Bakan Yardımcısı Birpınar Kopenhag İklim Eylemlerinin Uygulanması Bakanlar Toplantısı’na Katıldı
Bakan Yardımcısı Birpınar Kopenhag İklim Eylemlerinin Uygulanması Bakanlar Toplantısı’na Katıldı
Bakan Yardımcısı Birpınar Kopenhag İklim Eylemlerinin Uygulanması Bakanlar Toplantısı’na Katıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Kopenhag’da gerçekleşen İklim Eylemlerinin Uygulanması Bakanlar Toplantısı’na katıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleşen İklim Eylemlerinin Uygulanması Bakanlar Toplantısı’nda Türkiye’yi temsil etti. Dört oturumdan oluşan toplantı “İklimin Etkilerine Uyum”, “Emisyon Azaltımı ve 1.5 Dereceyi Canlı Tutmak”, “Kayıp ve Hasarın Önlenmesi, Minimize Edilmesi ve Karşılanması” ve “Finansın Hareketlendirilmesi!” başlıkları altında gerçekleşti.

Türkiye’nin İklim Politikalarını Anlattı

Oturumlarda konuşma yapan Birpınar, iklim değişikliği ile mücadele etmek ve iklimin etkilerine uyum sağlamak için uzun vadeli ve kararlı politikalara ihtiyaç olduğuna değinerek, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesini katılımcılarla paylaştı. Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı imzalamasının ardından, iklim değişikliği konusunda kurumsal yapısının güçlendiğine ve İklim Değişikliği Bakanlığının kurulduğuna değinen Birpınar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yeşil kalkınma hamlesi çatısı altında ortaya koyduğu iklim stratejilerini ve eylem planlarını anlattı.

Gelişmekte Olan Ülkeler Zincirin Bir Halkası

Gelişmekte olan ülkelerin yeşil ekonomiye geçiş süreçlerinin desteklenmesi gerektiğini belirten Birpınar, iklim değişikliği ile topyekun mücadele için zincirin tüm halkalarının güçlendirilmesi, mali ve teknik yardımlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlamak için kritik bir noktada olunduğuna değinen Birpınar, 2030 yılına kadar emisyon azaltım açığını kapatmanın hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Birpınar, gelişmekte olan ülkelerin finans, teknoloji ve kapasite geliştirme konularında desteklenmesinin, 1,5 derece hedefinin başarıya ulaşmasında kritik öneme sahip olduğuna dikkati çekti.
Fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçişin önemine vurgu yapan Birpınar, teknoloji geliştirme ve transferinde işbirliğinin öneminin altını çizdi.

 

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır