IPA II dönemi Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı altında Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen atık su ve katık atık projeleri ziyaret edildi. Projeler ile Kastamonu’ya AB standartlarında atık yönetimi hizmeti verilecek.
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü ve Program Otoritesi Başkanı Aytaç Yüksel, AB Mali Yardımları Dairesi Başkanı ve IPA Direktörü Dr.İsmail Raci Bayer ile idari ve teknik personellerin yer aldığı incelemelerde Atıksu Arıtma Tesisi Projesi ve Katı Atık Yönetimi Projeleri ziyaret edildi. Saha ziyaretlerinin yanı sıra düzenlenen toplantılarda inşaatların fiziksel ilerlemesi ve projelerin genel ilerlemesi incelendi.
Arıtma Tesisi Kendi Enerjisini Üretecek
Kastamonu Atıksu Arıtma Projesi kapsamında; 31.978 m3/gün kapasiteli, 155 bin 790 kişinin atık suyunu arıtabilecek ileri biyolojik atık su arıtma tesisi inşa edilecek. Sistem ön arıtma, biyolojik olarak fosforun bertaraf edilmesi, pre-denitrifikasyon, nitrifikasyon ve son çöktürme aşamalarını içeriyor. Arıtma tesislerinde oluşacak arıtma çamurları, anaerobik çürütücü ile stabilize edilecek. Anaerobik çürütücüde oluşacak biyogazın yakılmasıyla, tesisin tüm ısı ihtiyacı ve enerji ihtiyacının önemli bir kısmı üretilmiş olacak. Stabilize edilen susuzlaştırılmış çamur, solar kurutucular ile kurutularak sahadan uzaklaştırılacak. Tesiste oluşan istenmeyen kokuların giderimi için biyolojik koku giderim ünitesi kullanılacak.
10 Vahşi Çöp Depolama Sahası ve 5 İlçeden Gelen Çöplerin Rehabilitasyonu Sağlanacak
Kastamonu Katı Atık Yönetimi Yapım İşi sözleşmesi kapsamında; mevcut Kastamonu Düzenli Katı Atık Depolama Sahası sınırları içinde bulunan 120m3/gün kapasiteli bir çöp sızıntı suyu arıtma tesisinin inşaatı, Kastamonu’nun farklı ilçelerindeki 10 vahşi çöp depolama sahasının taşınarak (Cide, Doğanyurt, Abana, Şenpazar, Azdavay, Ağlı, Devrekani, Daday, Araç, Ortalıca) 5 ilçede de (Kastamonu Merkez, Taşköprü, Tosya, İnebolu ve Seydiler) diğer sahalardan gelen çöpler ile birlikte yerinde rehabilitasyonu sağlanarak Kastamonu’da üretilen çöplerin doğaya zararı asgari düzeye indirilece. Projenin tamamlanmasıyla Kastamonu’ya Avrupa Birliği Standartlarında katı atık yönetim hizmeti sağlanacak. Proje kapsamında, ilerleyen dönemde entegre katı atık yönetim süreçlerinde kullanılmak üzere araçlar alınacak.