Türkiye’de nesli tehlike altındaki türler için farkındalık oluşturacak eylem planının hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi amacını taşıyan proje, Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle hayata geçirildi. Nesli tehlike altındaki türlerin belirlenmesi, biyoçeşitliliğin korunması ve doğal kaynakların gelecek nesillere aktarılması gibi birçok önemli çalışmayı içeren proje kapsamında ilk etapta nesli tehlike altında 88 tür belirlendi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Mu¨du¨rlu¨ğu¨ Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Mu¨du¨rlu¨ğu¨ tarafından yu¨ru¨tu¨len projenin kapanış toplantısı Ankara’da gerçekleşti. “Yeni Bir Metodoloji Kapsamında Tu¨rkiye’deki Nesli Tehlike Altındaki Tu¨rler İçin Eylem Planlarının Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi’’ isimli projenin kapanış programına Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Bayraktar, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Bölüm Başkanı Virve Vimpari, Proje Takım Lideri Borut Rubinic, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Seyit Ali Kurtuluş ile projeye katkıda bulunan çok sayıda davetli katıldı.
Tehlike Altında Hiçbir Türün Olmadığı Bir Dünya
Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Bayraktar, kapanış toplantısında yaptığı konuşmada kendisinin de biyoçeşitlilikle ilgili çok sayıda çalışma yaptığını söyleyerek, tehlike altında hiçbir türün kalmadığı ve bütün canlıların hak ettikleri şekilde yaşadığı bir dünya temennisinde bulundu.
Projeye 15 milyon Euro Destek
Toplantıda konuşan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Bölüm Başkanı Virve Vimpari, doğanın ve biyoçeşitliliğin korunması için projeye 15 milyon Euro destek sağlandığını ve bu desteğin önümüzdeki süreçte iki katına çıkmasını beklediklerini dile getirdi. 2030 yılına kadar Avrupa Birliği'nde iyi durumda olmayan koruma altındaki habitat ve türlerin en az 0'unu korumayı ve iyileştirmeyi hedeflediklerini belirten Vimpari, bu çalışmalarda Türkiye'nin önemli bir rol üstlendiğini söyledi.
Korunacak 88 Tür Belirlendi
Proje Takım Lideri Borut Rubinic ise konuşmasında proje ile ilgili bilgiler verdi. Projenin 2020 yılında başladığını belirten Rubinic, bu kapsamında koruma için ilk etapta 88 türün belirlendiğini, 7 tür eylem planı ve 5 koruma eyleminin tamamlandığını dile getirdi. Farkındalık eğitimlerine 500 öğrenci, paydaş eğitimlerine 350 personelin katıldığını belirten Rubinic, proje kapsamında 2 eğitici belgesel ve 8 kısa film hazırlandığını sözlerine ekledi.