Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütülen Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması (CityAir) Projesi Ankara’da tanıtıldı. Projenin tanıtım toplantısına, Avrupa Birliği Delegasyonu ile Bakanlık yetkilileri katıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca yürütülen, "Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması" projesinin tanıtımı Ankara’da yapıldı. Tanıtım toplantısına, Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu ile Bakanlık yetkilileri katıldı. Programda çalışmalara dair sunumlar ve video gösterimleri yapıldı.
AB Yatırımları Dairesi Başkanı IPA Direktörü İsmail Raci Bayer toplantının kapanışında yaptığı konuşmada Türkiye'nin AB'ye aday ülke olarak, birliğin aday devletlere tahsis ettiği Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) fonlarından yararlandığını hatırlattı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde hizmet veren IPA birimi olarak fonlarla gerçekleştirilen çevre ve iklim öncelikli projelerden sorumlu olduklarını dile getiren Bayer, IPA fonlarında 2 dönemin geride bırakıldığını, IPA 1 dönemi için toplam 700 milyon avroluk 30 altyapı ve 7 teknik destek projesinin bulunduğunu, 9 milyon vatandaşa AB standardında çevre altyapı hizmeti temin edildiğini aktardı. Bayer, uygulama dönemi 2026 yılı sonunda tamamlanacak IPA 2 Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı döneminde AB hibe oranının düşmesine rağmen 15 teknik destek, 21 altyapı projesiyle 3 milyon kişiye daha AB standartlarında çevre altyapı hizmeti temin edeceklerini kaydetti.
AB Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkan Yardımcısı Laurent Guirkinger ise, 2002 yılından bu yana çevre ve iklim konularında Türkiye'ye yaklaşık 1.5 milyar Avroluk mali destek sunduklarını söyleyerek, "2030 yılına kadar 2.2 milyar Avro bir temiz hava paketi harcanacağını öngörüyoruz" dedi.
Amaç Temiz Hava
Vatandaşların temiz hava solumasını temel amaç edinen proje kapsamında 31 ilde temiz hava eylem planları oluşturuldu. Projenin önemli bir bileşeni olan kamuoyu farkındalığının geliştirilmesi doğrultusunda, 3 yıl boyunca öğrencilere, sağlık çalışanlarına, öğretmenlere, gençlere, vatandaşlara ulaşılarak bu farkındalık artırılmaya çalışıldı. 31 ilde Bakanlık personeli hava kirliliği konusunda çeşitli eğitimler verdi, çalıştaylar düzenledi.
Projede yer alan iller: Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla, Uşak, Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin, Osmaniye, Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Kayseri,
Konya, Nevşehir ve Niğde.