Bakan Murat Kurum, Paris ziyaretinin ikinci gününde OECD Çevre Bakanları Toplantısı'nın çalışmalarına katılarak Türkiye'nin deniz kirliliğiyle mücadelesini anlattı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Paris ziyaretinin ikinci gününde Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Çevre Bakanları Toplantısı'nın çalışmalarına katıldı. "Sürdürülebilir Okyanus Yönetimi İçin Politikalardan Yararlanılması" oturumunda Türkiye'nin deniz kirliliğinin önlenmesine yönelik çalışmalarını anlatan Kurum, Akdeniz'in 180 milyondan fazla insanın baskı altında yaşadığı dünyada iklim değişikliğinden etkilenen 25 sıcak noktadan biri olduğuna dikkati çekti.
"Tüm İllerde Deniz Çöpleri İl Eylem Planları Hazırlandı"
Türkiye genelinde korunan alan miktarının 2023 yılına kadar ülke yüzölçümünün yüzde 12’si olması hedefinde bugün itibarıyla yüzde 11,91’e ulaştıklarını dile getiren Kurum, denizleri korumanın kara kökenli kirlilik kaynaklarını ortadan kaldırmaktan geçtiğine vurgu yaptı. Sıfır atık hareketi ve atık yönetimi faaliyetleriyle deniz çöpünün azaltılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Kurum, “Tüm illerimizde Deniz Çöpleri İl Eylem Planlarını kapsamlı bir şekilde sürdürüyoruz. Bu kapsamda 2019 yılından bu yana kıyıdan ve denizden toplam 130 bin ton deniz çöpü toplayarak bertaraf etmiş bulunuyoruz. Deniz çöpünü kaynağında önlemeye yönelik ulusal çabalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz." diye konuştu.
Barselona ve Bükreş sözleşmelerinin tarafı olarak Türkiye'nin, bölgesel iş birliğinin geliştirilmesi konusunda inisiyatif almaya hazır olduğunu ifade eden Kurum, bunun için büyük bir fırsat olarak gördükleri BM Okyanus Konferansı ile Okyanusumuz Konferansı'na aktif olarak katılacaklarını kaydetti.